Het opstookprotocol en opstartprotocol
Het opstookprotocol en opstartprotocol
Een technisch onderwerp waar vaak makkelijk over wordt gedacht of helemaal niet bij stil wordt gestaan. In de praktijk zien wij dat dit zeer belangrijke opstookprotocol verkeerd word uitgevoerd of zelfs helemaal niet word uitgevoerd. Met een flinke domper in het verschiet want uw oh zo mooie vloer verliest al snel zijn glorie. Doodzonde!
Waarom het opstookprotocol zeer belangrijk is
Wanneer u vloerverwarming heeft is er over de vloerverwarming een dekvloer aangebracht en hier kunnen scheuren in ontstaan door thermische temperatuurverschillen. Dit zorgt voor het uitzetten en krimpen van de dekvloer waarin de vloerverwarming is opgenomen. En dat kan uw nieuwe vloer beschadigen wanneer deze is aangebracht zonder het opstookprotocol te hebben toegepast. Om dit te voorkomen is het van groot belang dat de vloerverwarming gelijkmatig en langzaam op temperatuur gebracht wordt en dit noemen wij het opstookprotocol.
Let op! Bij het opstookprotocol voor de vloerverwarming gaan wij uit van de watertemperatuur van de verwarmingsinstallatie, en dus niet van de thermostaat temperatuur in de desbetreffende ruimte! Dit is een niet te onderschatte en goed te onthouden feit. Wanneer dit protocol in de zomer fout is uitgevoerd kan het water dat in de leiding zit niet zo warm zijn als dat het in de winter is, met als gevolg dat het in de winter flink fout kan gaan als de vloerverwarming aan staat om de ruimte flink te verwarmen
De maximale watertemperatuur bij het opstookprotocol.
Het is altijd aan te raden om het opstartprotocol uit te voeren tot het water een temperatuur bereikt heeft van 40 graden Celsius. Soms wordt er nog weleens 55 graden Celsius aanbevolen maar dit verhoogd het risico op scheuren en onthechting enorm.
Alhoewel de meeste scheuren tijdens het afkoelen ontstaan is het zeer belangrijk dat het verschil tussen de hoogste en de laagste temperatuur niet te groot is en dat dit proces zich in het juiste tempo voltrekt . als het om scheurvorming gaat is de afkoelfase zelfs belangrijker dan de opwarmfase.
Tenzij het absoluut noodzakelijk is om 55 graden Celsius aan te houden bevelen wij altijd aan om het opstartprotocol af te stemmen op 40 graden Celsius. Ga nooit hoger dan 55 graden Celsius! Hierdoor stijgt het risico op schade en scheurvorming enorm!
Geldt het opstookprotocol alleen voor gietvloeren?
Nee, het opstartprotocol geldt in principe voor alle soorten vloeren. Het opstookprotocol gebeurt altijd VOOR het aanbrengen van de gietvloer en dus niet als de gietvloer al geplaatst is! Dan kunnen er nog aanpassingen verricht worden aan de vloerverwarming zonder dat de gietvloer beschadigd.
Wanneer er begonnen wordt met het opstartprotocol is het belangrijk dat de dekvloer voldoende tijd heeft gehad om op volledige sterkte te geraken en volledig is uitgehard. Voor cementgebonden dekvloeren is dit echter pas na 28 dagen na plaatsing van de dekvloer maar bij dekvloeren vervaardigd uit calciumsulfaat (afhankelijk van de kwaliteit van de mortel) kan het mogelijk eerder worden uitgevoerd .
We gaan beginnen dus let op!
– We starten met een temperatuur die 5 graden hoger ligt dan de kamertemperatuur in de ruimte dit leest u af op uw verwarmingsinstallatie
– Verhoog nu de watertemperatuur ieder etmaal dus iedere 24 uur met 5 graden net zo lang tot de maximale watertemperatuur van 40 graden wordt aangetikt
– Houdt nu de watertemperatuur minimaal 24 uur op 40 graden en dit voor het aantal dagen dat gelijk is aan de centimeters die de dekvloer dik is.
– Verlaag hierna de watertemperatuur iedere 24 uur met 5 graden net zolang tot de begintemperatuur weer is bereikt. Vaak komt het voor dat een vloerverwarming installatie ook een koelfunctie heeft, bij een dergelijke koelfunctie is het zeker in de zomer bij hoge temperaturen belangrijk dat de afkoelcyclus wordt doorgezet totdat de minimale temperatuur op de koelunit 15 graden aangeeft.
– Wanneer u voldoende tijd heeft herhaal deze cyclus dan meerdere keren!
Heeft u na het lezen en bekijken van deze blog nog aanvullende vragen? Aarzel niet en bel ons, wij staan graag voor u klaar!
Opsomming opstookprotocol
– Indien in de dekvloer leidingen of buizen worden aangebracht moet de dikte van de dekvloer boven deze leidingen of buizen ten minste 20 mm bedragen. Bij cementdekvloeren met een toplaag moet de totale dekking boven de leidingen ten minste 28 mm zijn.
– Het aanbrengen van horizontale leidingen met procestemperaturen van meer dan 40°C (zoals warmwater-en/of CV-leidingen) in de cementdekvloer moet worden voorkomen. Wanneer het niet is te vermijden dat leidingen met procestemperaturen van meer dan 40°C horizontaal in de cementdekvloer worden opgenomen, moeten deze ‘warme’ leidingen door ruim bemeten of thermische isolerende mantelbuizen worden geleid.
– De dekvloer moet voor aanvang van de legwerkzaamheden opgewarmd worden. Een zandcementdekvloer moet minstens 28 dagen oud zijn. Een anhydrietvloer minimaal 14 dagen oud.
– Per dag de verwarming met 5°C verhogen, dit aanhouden tot de maximale temperatuur is bereikt.
– De maximale temperatuur minstens 1 dag per cm vloerdikte aanhouden. Voorbeeld: Bij een dekvloer van 5 cm dik, minimaal 5 dagen de maximale temperatuur aanhouden.
– Daarna de temperatuur afbouwen in stappen van 5°C.
– Totale procedure minimaal 14 dagen laten duren.
– Ventileer de betreffende ruimte gedurende deze tijd goed, maar vermijd tocht over de vloer.
– Meet na het opwarmen van de dekvloer het vochtgehalte van de vloer. Pas op met het beschadigen van leidingen in de vloer.
– Maximale vochtpercentage bij vloerverwarming CM gemeten.
– Temperatuur van de top van de dekvloer mag na het aanbrengen van de kunstharsvloer maximaal 28°C bedragen
Het opstartprotocol voor de ingefreesde vloerverwarming.
Een gefreesde vloerverwarming wilt zeggen dat de vloerverwarming geplaatst wordt in sleuven die ingefreesd zijn in uw vloer. Hierna worden deze gleuven professioneel opgevuld waarna de vloer 24 uur droogtijd moet ondergaan. Tijdens dit proces moet de kamertemperatuur 18 graden bedragen.
Nadat het allemaal goed droog is kunt u de temperatuur laten stijgen tot zijn maximum in 21 dagen. Er kan verschil zitten tussen de lengte van de opstartperiode en de temperatuur, raadpleeg dus altijd even uw vloerverwarmingsinstallateur. Te haastig opstarten met een te hoge temperatuur kan tot scheurvorming leiden en dat is zeer zonde! Het is zeer belangrijk om de schade te voorkomen door de oppervlakte temperatuur van de vloer nooit hoger dan 28 graden te laten komen. Wanneer de temperatuur van de vloer hoger wordt dan 28 graden dan mag de watertemperatuur niet verder worden opgehoogd en moet u direct beginnen met de afkoelcyclus.
Het vloerverwarming opstartprotocol voor noppenplaten en draadstaalmatten.
Bij draadstaalmatten en noppenplaten worden de leidingen van de vloerverwarming direct tussen de noppen aangebracht , deze manier van werken resulteert ook in een geluiddempend effect. Ook bij deze systemen geldt: Laat de vloertemperatuur nooit boven de 28 graden komen.
Belangrijk: De watertemperatuur en oppervlaktetemperatuur zijn twee afzonderlijke dingen, raadpleeg altijd de installateur bij twijfel! Tip: De temperatuur is in te stellen bij het verdeelstuk voor de toevoer.
Let op! Thermostaat op 20 graden.
Opstartprotocol omgevingstemperatuur:
- Dag 1:plus 1 graden
- Dag 2:plus 1 graden
- Dag 3:plus 1 graden
- Dag 4: plus 1 graden
- Dag 5: plus 1 graden
- Dag 6: plus 1 graden
- Dag 7: plus 1 graden
- Dag 8: plus 1 graden
- Dag 9: plus 1 graden
- Dag 10: plus 1 graden
Op dit moment zal de temperatuur van de thermostaat ongeveer 30 graden bedragen en is het opstartprotocol voltooid LET OP! De vloer mag nooit warmer dan 28 graden worden.